GRAFSTENEN OP MAAT

Elke grafsteen of urnegrafsteen van Atelier Wolk is uniek, en daarom begint het creatieproces van de steen altijd met een afspraak met letterbeeldhouwster Maud Bekaert.

Als je een geliefde, een kind, een vader, een moeder, een vriend of een dierbare verliest, kan het erg confronterend en zwaar zijn om over te gaan tot het bestellen van een grafsteen.

Sommige klanten vertellen bij een eerste bezoek aan het atelier al onmiddellijk wat ze in gedachten hebben, terwijl anderen het moeilijk onder woorden kunnen brengen of het nog helemaal niet weten.
Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe ver je hierin staat. Maud leidt je aan de hand van foto’s, ontwerpen, voorbeelden en een gesprek om van idee tot eindresulaat te komen.

Maud beeldhouwt in natuursteen en vooral in Belgische blauwsteen, witsteen en marmer. Soms wordt ook leisteen gebruikt. In graniet (de zwarte blinkende steen die je zo vaak ziet op Belgische kerkhoven) werkt ze niet. Je kan kiezen tussen een ruwe steen of een eerder strakke steen, een antieke steen of een nieuwe steen. Je bespreekt met Maud of de steen rechtop moet staan of eerder moet liggen.

Vervolgens bekijk je samen met Maud verscheidene lettertypes. Zie je liever een met de hand geschreven of getekende letter, of eerder een strakke computerletter? Er is een catalogus met tal van letters, uitgewerkt in grafstenen die Maud de voorbije twintig jaar heeft gebeeldhouwd.

Zodra er een concreet beeld is van de grafsteen, wordt er een prijsofferte opgemaakt zodat je altijd perfect weet wat de grafsteen zal kosten voor Maud begint te ontwerpen. In die offerte is het ontwerpen, het beeldhouwen en het plaatsen van de grafsteen inbegrepen.

Vermits elke grafsteen uniek is, is het moeilijk om op de website een idee van prijzen te geven, maar de prijs van een urnegrafsteen varieert meestal tussen 1.000 en 2.000 euro, de prijs van een grafsteen tussen 1.500 en 6.000 euro.
De prijs is vooral afhankelijk van het aantal letters, de grootte van de steen en de complexiteit van de plaatsing.

Na het ondertekenen van de offerte en het betalen van een voorschot, wordt het ontwerp gemaakt. Daarna kom je opnieuw samen met Maud om het ontwerp te bekijken op ware grootte. Ook de steen kan je in het atelier komen bekijken voor het ontwerp wordt opgetekend. Wie het beeldhouwen van de letters eens wil zien wordt uitgenodigd in het atelier. Je wordt dus volledig betrokken in het creatieproces van de grafsteen.

Vermits het om handwerk gaat, moet je rekening houden met een wachttijd van 6 à 8 maanden tussen het eerste gesprek en de plaatsing van de grafsteen.