Maud Bekaert (°1976) is een toonaangevende letterbeeldhouwster die twintig jaar aan het werk is.

Al in het begin van haar opleidingen letterbeeldhouwen, ontwerp en kalligrafie wist ze wat ze haar verdere leven wilde doen: met de hand letters ontwerpen, die met hamer en beitel in natuursteen aanbrengen en nieuwe, gesofisticeerde technieken zoeken om woorden en zinnen te vereeuwigen. Maud werkt in opdracht en maakt ook vrij werk, dat ze van Japan tot Watou tentoonstelt. Haar werk onderscheidt zich van het werk van andere letterbeeldhouwers door een eigenzinnige, eerder strakke stijl, door architecturale invloeden, door dialoog met beeldende kunstenaars, door een hoge graad van afwerking en door de niet aflatende zoektocht naar innovatieve technieken (o.a. laser- of waterjet, werken in beton en cortenstaal, 3D-printing).

Bekaert kreeg als eerste letterbeeldhouwster het label van Handmade in Brugge. In 2016 was ze laureate van Ambacht in de Kijker en werd een van haar werken toegevoegd aan de kunstcollectie van het Concertgebouw in Brugge.

In Khayelitsha, een van de sloppenwijken van Kaapstad, startte ze in 2004 een collectief, waarin ze letterbeeldhouwers opleidde. Jaarlijks keert ze naar Zuid-Afrika terug om de skills van het collectief te verfijnen. In 2008 cureerde ze WOR(L)DS, een route met gebeeldhouwde stenen in Brugge, waarin Zuid-Afrikaanse kalligrafen samenwerkten met Vlaamse letterbeeldhouwers. Maud Bekaert cureerde samen met haar partner, schrijver Peter Verhelst, een locatie op Kunstenfestival Watou (2009) met werk van o.a. Johan Tahon en Brody Neuenschwander, alsook het kunstenproject QNX in Brugge, met o.a. Dirk Braeckman, Cristina Iglesias, Lili Dujourie, Helmut Stallaerts.

 

Creatieproces van een tekstplaat in metaal

Eerst maak ik van de tekst verscheidene voorontwerpen. Soms met plat penseel en verf, dan weer met potlood of met pen en inkt. De creatie van zo’n ... Lees meer

Urnegrafsteen

Deze urnegrafsteen is gemaakt in een combinatie van blauwe hardsteen en cortenstaal. De letters van de voornaam zijn ontworpen met plat penseel en da... Lees meer

Hoe raakte ik in de ban van letters

Na de middelbare school twijfelde ik over wat ik zou gaan studeren en besliste ik om een sabbatjaar te nemen. Dat werd eerder per toeval een opleiding... Lees meer

Hoe ontstond Atelier Wolk

Als letterbeeldhouwster kwam ik de voorbije twintig jaar vaak in contact met mensen die een dierbare verloren. Ik ontdekte hoe belangrijk het is voor... Lees meer
 
Dankjewel om me te laten weten wat je van Atelier Wolk vindt, wat je verhaal is, waar een creatie van Atelier Wolk troost heeft kunnen bieden of op welke manier je denkt andere bezoekers te kunnen inspireren in hun zoektocht naar een passende tekst.
Hartelijke groet Maud Bekaert
Kim Peeters

"Ik heb een tekstplaat gekocht voor het graf van mijn papa. Eindelijk hier iets gevonden wat echt mooi is, eenvoudig en oprecht... Maud zorgt voor een persoonlijke service en een attente kaart bij de levering. Je voelt aan alles dat ze dit met hart en ziel doet! Kim Peeters"

December 22, 2017
Hanna

"Ik kwam Atelier Wolk toevallig tegen op facebook. De mooie creaties trokken meteen mijn aandacht, het ontroerde mij zelfs. Ik aarzelde geen seconde om enkele tekstplaatjes te bestellen en zoals ik al dacht, in het echt zijn ze nog mooier dan op foto. Zowel binnen als buiten kregen ze een mooie betekenisvolle plaats. Een goeie review waard!"

September 8, 2017
Dany Isselee

"Toen mijn echtgenote "Joske" ernstig ziek werd en wij wisten dat ons verhaal vroegtijdig ging aflopen, wilden wij al wat kon samen op voorhand regelen. Zo kwamen wij bij Maud terecht om een urnegrafsteen te laten maken. Ze gaf ons raad en advies, maar bovenal luisterde ze naar ons verhaal en onze gevoelens in deze moeilijke tijd. Ze gaf ons de tijd om in alle rust onze keuze te maken en toen we wisten wat het zou worden ging Maud voor ons op zoek naar een speciale steen. Toen kapte ze met veel geduld, onze gevoelens, onze liefde in die steen. We konden steeds langsgaan om haar werk te volgen. Het werd een mooie steen met de naam van Joske, sober maar toch uitdrukkend zoals ze was. Dus telkens als ik die steen zie, geeft het mij een goed gevoel. Een gevoel van hoe het vroeger was. Dankjewel Maud."

August 29, 2017